Älä hirttäydy suunnitelmaan(kaan) - Rookie Communications

Älä hirttäydy suunnitelmaan(kaan)

Älä hirttäydy suunnitelmaan(kaan)

Voi mitenkä monta kertaa olen videoblogeissa muistutellut ihmisiä siitä, että markkinointi on maratooni eikä sadan metrin aidat.

Että miten tärkeää on suunnittelu.

Ja onhan se sitä, mutta yhtä säännönmukaisesti kuin olen markkinoinnin suunnitelmallisuuden ja vuosisuunnitelman tärkeydestä maininnut, olen samalla lähes pääsääntöisesti unohtanut mainita, että erittäin tärkeää on jättää suunnitelmiin myös ”huluvatunvaraa”. Toimintatonni sinne, tänne – ihan siltä varalta, että:

  1. tulee ennakoimaton sauma ylivertaiselle markkinointi-iskulle, tai
  2. jokin menee niin lahjakkaasti persiilleen, että sen korjaamiseen vaaditaan ekstraresurssia.

Koska meillä Rookiella pyritään ajattelemaan aina positiivisuuden kautta (emmekä tee virheitä, eh eh), unohdamme kategosiesti tuon kohdan kaksi ja keskitymme ykköseen.

Näkemyksellä, rutiinilla ja rohkealla tatsilla väsätty suunnitelma ja siihen listatut toimenpiteet tulee olla olemassa. Niihin ei kuitenkaan pidä hirttäytyä.

Usein, hyvinkin usein, käy nimittäin niin, että kun se ensimmäinen jalostettavaksi saakka yltänyt idea on saanut aikansa reaalimaailman tuulta nokkaansa, havaitaan pieniä juttuja, joita pitäisi voida vauhdissa säätää. Joskus ne eivät edes maksa rahaa, tai edes budjetoitua enempää aikaa, vain uutta ajatusta tekemiseen.

Ei kukaan kykene näkemään tammikuussa, mitä ilmiöitä ajassa seuraavassa joulukuussa liikkuu. Tai välttämättä edes sitä, mitä omassa (tai asiakkaan) päässä silloin liikkuu.

On kyettävä reagoimaan. Säätämään suunnitelmaa, muuttamaan kurssia ja – tarvittaessa – jopa otettava käyttöön kokonaan uusi idea.

Se ei tarkoita sitä, että aiemmin mediatoimistossa kokoonpunottu ja asiakkaan johtoryhmän kokouksissa hartaasti siunattu markkinoinnin punainen lanka pyyhkäistään kokonaan sivuun.

Suunnitelmaa voi, ja usein pitää, vallan mainiosti toteuttaa koko ajan. Suunnitelman mukaan.

Mutta pieniä sivuhyppyjä ulos boksista aidan yli sen ei pidä estää.


Ja kuten tapana on, loppuun musiikkia: