Bronxcast 147: JOK:n Senni Pykäläinen ja Virpi Moilanen ja kuinka saada kv-osaajat A) tulemaan B) jäämään Itä-Suomeen?

Kategoriat Bronxcast

Bronxcast #147

Aluksi faktat pöytään

  • Itä-Suomen työikäinen väestö on vähenemässä nykyisestä noin 25% vuoteen 2030 mennessä.
  • Itä-Suomi ei houkuttele työperäisiä maahanmuuttaneita: v. 2021 Suomeen muuttaneista 30 000 ihmisestä vain 790 tuli Pohjois-Savoon ja 788 Pohjois-Karjalaan.
  • Opiskelijakaupunki Joensuu -selvityksen mukaan kv-opiskelijat jäisivät mielellään Joensuuhun, mutta jääminen on epätodennäköistä, koska opiskeluaikana ei päästä kiinni työmahdollisuuksiin.
  • 70% yrittäjistä sanoo osaavasta työvoimasta olevan pulaa.
  • Teknologiateollisuus tarvitsee 130 000 uutta työntekijää vuoteen 2029 mennessä, sote-ala 230 000 seuraavan kymmenen vuoden sisällä.
  • Samaan aikaan työikäisten määrä vähentyi 136 000 henkilöllä vuosina 2010-2020. Toisin sanoen: Suomen väestö ja työllisten määrä kasvavat vain maahanmuuton kautta.

Kv-osaajia siis tarvitaan, mutta kuinka saada heidät A) tulemaan ja B) jäämään? Tätä ongelmaa pohtivat ja siihen ratkaisuja kehittävät Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen Senni Pykäläinen ja Virpi Moilanen. Sennin ja Virpin kanssa juteltiin muun muassa, mikä on kielitaidon merkitys kotoutumisessa, miten kv-opiskelijoiden jalka saadaan työpaikan oven väliin jo opiskeluaikana, ymmärretäänkö työpaikoilla mitä kaikkea monimuotoisuus pitää sisällään ja estävätkö asenteet kv-osaajien palkkaamisen?

Aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan, kannattaa asettua kuulolle!

Siis pelit seis ja Bronxcast soimaan!

Lisää:

www.rookiecom.fi

https://www.uef.fi/fi/jatkuvan-oppimisen-keskus-jok

Rookiemedia

Ota yhteyttä

Autamme asiakkaitamme voittamaan kilpailun osaajista, joiden perässä ovat kaikki. Ja pitämään heistä myös kiinni.