Hyvä paha kertomus - Rookie Communications

Hyvä paha kertomus

Hyvä paha kertomus

Vuodesta 2017 saakka käynnissä ollut Kertomuksen vaarat on Koneen säätiön rahoittama ansiokas ja ajatuksia herättävä projekti, jossa eri alojen tutkijat ja ammattilaiset pyrkivät selvittämään, “miksi ja miten kertomuksesta on tullut hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallistumista määrittävä muoto, mitä riskejä tähän liittyy ja miten tutkijat voivat lisätä kriittistä ymmärrystä kertomusmuodon voimasta ja vaaroista”.

Kertomuksia nimittäin on ympärillä enemmän kuin ehtii huomata. Ei kertomuksissa ja tarinallisuudessa itsessään ole pahaa eikä hyvää, vaan kaikki riippuu käyttötarkoituksesta.

Me ihmiset nautimme tarinoista ja kertomuksista.

Miten muutenkaan nuotion ympärillä kerrotut heimotarinat olisivat kehittyneet miljardien eurojen tv- ja elokuvateollisuudeksi, kirjallisuudeksi ja popmusiikiksi, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni?

Kertomuksia, etenkin yksilökertomuksia, kuitenkin käytetään jatkuvasti enemmän myös markkinoinnissa ja viestinnässä. Harvassa ovat esimerkiksi ne luonnonkosmetiikan firmat, joiden etusivulla ei lue, että “yrityksemme tarina alkoi siitä, kun perustajamme kamppaili vuosia ongelmaihonsa kanssa…”

Kertomuksen ja tarinallisuuden hyödyntäminen ei ole lähtökohtaisesti sen huonompi tai parempi keino kuin muutkaan. Nykyään nämä yksilöpohjaiset kertomukset ovat kuitenkin niin voimakkaasti läsnä kaikkialla, että ne valtaavat alaa faktapohjaiselta viestinnältä.

Kertomus on kuin tuli: se on hyvä renki, mutta huono isäntä, ja voi levitä hallitsemattomasti.

Kertomuksen vaarat -projekti tarkastelee erityisesti yksilön kokemuksellisia kertomuksia yhteiskunnallisen ja poliittisen hyötykäytön näkökulmasta, mutta se tarjoaa runsaasti pohdittavaa myös markkinointi- ja viestintäkäytön kertomuksille. Siksi itsekin on hyvä käydä läpi muutama kysymys: onko tarina väline pääviestille vai pitääkö kaivamalla kaivaa tikusta asiaa, että saa sen kautta omasta mielestään hienon tarinan ilmoille? Kenen tarinaa lopulta kerron ja kenelle?

 

Voit tutustua Kertomuksen vaarat -projektiin tarkemmin sen kotisivulla ja Facebookissa. Ensimmäisen kappaleen lainaus on Kertomuksen vaarat -projektin kotisivulta (20.9.2018).