“Jos luulet, että lankutus on helppoa, lankutat kuin jästi”: Mahtuvatko huumori, hyöty, kuva ja teksti sittenkin samaan Instagramiin? - Rookie Communications

“Jos luulet, että lankutus on helppoa, lankutat kuin jästi”: Mahtuvatko huumori, hyöty, kuva ja teksti sittenkin samaan Instagramiin?

“Jos luulet, että lankutus on helppoa, lankutat kuin jästi”: Mahtuvatko huumori, hyöty, kuva ja teksti sittenkin samaan Instagramiin?

Instagram: visuaalista ilotulitusta, sieviä kuvia, kevyttä hömpsöttelyä ja täysin väärä paikka informatiiviselle sisällölle? Harkitse vielä kahdesti. Tässä on pari esimerkkiä siitä, miten Instagramissa informatiivisuus ottaa paikkansa eikä pituus ole tekstille aina kirous.

Tietoa Harry Potter -huumorilla höystettynä

If you think planks are easy… you’re doing ’em like a muggle. ––– Muggles alwaysssss tell me planks are too easy and they don’t even feel their abs when they do them. ––– ”That’s not an issue with planks”, I tell them. ”It’s an issue with planking like a muggle. Or a squib. Or even like a hippogriff.”

Valmentaja, voimanostaja Jordan Syatt kirjoittaa Instagramissa omaperäiseen tyyliinsä lankutuksesta, harjoituksesta joka vahvistaa keskivartalon lihaksia. Julkaisun yhteydessä käydään lähes 200 kommentin verran vilkasta keskustelua siitä, miten lankutus tehdään niin, että se oikeasti tuntuu vatsalihaksissa.

Seuraavana päivänä Syatt postaa noin minuutin mittaisen videon, joka on ote pidemmästä Youtube-videosta. ”You can’t fuck this up”, lukee otsikossa. Videolla Syatt kertoo luennoitsijan elkein, miksi laihduttajan ei kannata masentua, jos vaaka näyttää parina aamuna tavallista enemmän. Video vetää pelkästään Instagramissa yli 47 000 näyttökertaa.

Postausteksteihin Syatt ujuttaa viittauksia rakastamiinsa Harry Potter -kirjoihin. Teksteissä vilisevät jästit, surkit, hevoskotkat, ankeuttajat ja kotitontut. ”Don’t shoulder raise like a dementor”, lukee otsikossa videolla, jossa Syatt näyttää mallia oikeaoppiseen vipunostoon.

Jordan Syattilla on Instagramissa yli 439 tuhatta seuraajaa.

Tiede ja Instagram yhteen sopii

The glute ham raise ––– is an amazing exercise. We do them all the time at Glute Lab. However, we do them for the hamstrings, not the glutes. People think they work the glutes because of the name, but simply analyzing the biomechanics of the GHR reveals that they are primarily a hamstring movement.

Bret Contreras kirjoittaa instagram-julkaisussaan takareisiliikkeestä nimeltä glute ham raise. Contreras perustelee, miksi liike aktivoi nimenomaan takareisiä eikä juurikaan pakaroita toisin kuin ihmiset joskus ajattelevat.

Liikuntatieteiden tohtori Bret ”Glute Guy” Contreras on muun muassa Hip Thruster -laitteen keksijä ja Glute Lab -kuntosalin omistaja, jonka pakeille tulevat maailman kovimmat fitness-, kehonrakennus- ja voimalajien urheilijat ottamaan oppia. Kun Contreras neuvoo, miten lantionnostoa tehdään pakaroita aktivoiden, hän ei perustele sitä mutu-tuntumalla vaan aidoilla tutkimustuloksilla lähdeviitteineen.

Instagramissa tohtori Contrerasia seuraa yli 576 tuhatta ihmistä.

Millainen sisältö toimii Instagramissa?

Nämä esimerkit ovat peräisin urheilun maailmasta, mutta sinäkin voit ottaa niistä vaarin.

Kuvakin voi olla informatiivinen

Kuvalla on Instagramissa iso merkitys. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vain pikkusieviä kuvia jakavat käyttäjät tulisivat siellä suosituiksi – tai että pelkkä nätti kuva olisi takuu siitä, että saat seuraajia. Kuva tai video voi olla myös informatiivinen, kuten esimerkiksi Bret Contrerasin taulukko siitä, mitä lihaksia GHR aktivoi. Hyvä kuva tuo lisäarvoa, ja kuva ja teksti täydentävät toisiaan.

Tekstin ei tarvitse aina olla mahdollisimman lyhyt

Väitän, että pitkähkökin teksti löytää Instagramissa lukijansa, kun se on hyvin tehty. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tekstin pitäisi rönsyillä. Kun teksti on informatiivinen, siinä on punainen lanka ja sitä on miellyttävä lukea, kohderyhmään kuuluvat ihmiset jaksavat kyllä lukea sen. Jordan Syattin julkaisu lankutuksesta on 1200 merkkiä pitkä.

Hauskuus ja hyödyllisyys eivät sulje toisiaan pois

Instagram on tyyliltään epämuodollinen, ja jäykkä virastokieli istuu sinne yhtä hyvin kuin sormi silmämunaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei Instagramissa voisi jakaa tietoa.

Käsite ”fitness-bullshit” kuvastaa sitä, miten osa Instagramin käyttäjistä nykyään suhtautuu salitreenaamiseen liittyviin neuvoihin, joiden taustalla ei ole todellista oppineisuutta ja jotka ovat pahimmillaan vaarallisia – tai ainakin huuhaata. Fitness-bullshitin vastaisku ovat Bret Contrerasin kaltaiset käyttäjät, jotka jakavat tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Tieteellisyys ei sulje pois huumoria eikä toisinpäin. Jordan Syattin uskottavuutta ei laske se, että hän vertaa kummallista suoritustekniikkaa kotitontun liikehdintään. Häntä kiitellään viihdyttävyydestä mutta myös hyödyllisyydestä. 

Mikä voisi olla sinun Instagram-tilisi tapa viihdyttää ja hyödyttää?