Kuka heittää keppejä innovaattorin rattaisiin?
Bloogie
Antakaa tilaa luovuudelle!
Tarvitsemme työhön tilaa pyöritellä ideoita, myös niitä hieman erikoisempia. Tämä koskee kaikkea työtä, ei vain luovien alojen suhaajia. Hyvässä tiimissä on aikaa ajatusten vaihdolle. Brainstormit tulille!
Fun fact; Brainstorming on mainosjohtaja Alex F. Osbornin 1939 kehittämä menetelmä luovaan ongelmanratkaisuun. Alexia otti päähän se, että työntekijät eivät kyenneet tuottamaan yksilöllisiä luovia ideoita ja niinpä hän alkoi kehittää ryhmätyöskentelyn menetelmää luovaan ajatteluun.
Luova ajattelu ja ongelmanratkaisu on taito, joka meille syntymälahjana annetaan ja typerissä aikuistumisen riiteissä kitketään pois.
Ideoiden työstäminen oman pään sisällä on kiehtova prosessi. Kas, kun sitä jostakin innostuu, ei pää laske ajatuksesta irti vaan pyörittää ja jalostaa. Jokaisella ihmisellä on oma perspektiivi ja kokemuksien kautta muotoutuu oma kanta katsella maailmaa.
Idea on kuin pilkahdus valoa pimeään. Innostunut mieli haluaa kertoa ideasta kollegalle. Haluaa kuulla mistä kulmasta kaveri näkee asian. Kaverin reaktio “Ei kannata. Onpa hölmöä. En usko.” vetää maton jalkojen alta ja idean jalostus loppuu siihen paikkaan. Muista, että jos et ekalla yrityksellä ymmärtänyt kaverin ideaa, ei se tee ideasta automaattisesti huonoa.
Jos kaverin vastaanotto idealle onkin “Mielenkiintoista. Yritätkö avata vielä lisää? Kirjataan tämä ylös.”, antaa hän tilaa kehittää ideaa. Tilaa keksiä uusia, parempia ideoita. Hemmetti, tilaa luontaiselle kehitystyölle, jota ei pidä torpata siksi, että aikuiset ihmiset eivät uskalla enää hassutella.
Minä – muu maailma – minä –sanakirjaa ei ole. On vain tulkinta ja ihmiset, jotka yrittävät ymmärtää mitä se toinen yrittää avata. Ja jos ei uskalleta ideoida ja sanoa asioita ääneen, kehitys ei kehity. Ja sitä rataa.
Tässä 5 vinkkiä onnistuneen ideasession järjestämiseen:
- Aseta tunnelma oikealle taajuudelle jo alussa. Ei oteta samaan aikaan muita asioita käsittelyyn. Kerrotaan kaikille osallistujille, että tämä on vapaa tila kertoa mitä tahansa ajatuksia aiheesta. Käytetään huumorin keventävää voimaa. Huom. vääriä ideoita ei ole.
- Valitse riittävän väljä aikataulu toteuttaa. Vartissa tai kahdessa ei irtoa vielä mitään puujalkavitsiä vahvempaa. Uskalla ottaa uusiksi, vaikka ensimmäinen kerta ei vielä sujunut.
- Valitkaa kirjuri, joka tekee puolueettomasti muistiinpanoja kaikkien antamista ehdotuksista. Ääneen sanotut asiat eivät aina käy järkeen, mutta myöhemmin luettuna ja jonkun toisen asian rinnalla ne voivat ollakin merkityksellisiä.
- Visuaalinen vahvistus tässäkin auttaa ajatustyötä. Kirjatkaa aihesanoja näkyville varsinkin, jos aihe on laaja. Ajatusta voi ohjata assosioimaan myös kuvien ja äänen voimalla.
- Valitkaa lopuksi 2 – 4 vahvinta ideaa ja jatkojalostakaa!
+ Ideatyöpajatkin tarvitsevat prosessin kehitystä. Testatkaa mitkä menetelmät toimivat teille, mihin aikaan ja miten usein. Tulokset paranevat tekijöiden mukana!
++ Älä kalenteroi sessiota lounaan jälkeen. Täydellä vatsalla ei ajatuskaan juokse!
Viimeinen ja tärkeä!
Katso vielä varmuuden vuoksi peiliin ja varmista, että sinä et ole työpaikkasi Myrkky-Maisa. Älä ammu heti alas kaikkea mikä lentää ja rohkene itsekin osallistua luovimiseen. Kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu.
Kuuntelusuositus aiheeseen:
Ideas Funnel Innovation – Why Your First Ideas Aren’t Always The Best