Lyhytvideot vievät hautaan, mutta pidetään nyt loppuaika lystiä

Kategoriat Bloogie

Bloogie

Lajikehityksessä vuosikymmentuhanten aikana muokkautuneet tunnemekanismit ovat tuhoamassa meidät, vaikka niiden alunperäinen tarkoitus oli päinvastainen.

Siinä missä ennen tunsimme pelkoa sapelihammastiikerin hiipiessä kotiluolamme suulla, jahtaamme nyt niska mutkalla ja silmät killillään hyvänolon tunnetta (dopamiinia, endorfiinia ja mitä näitä on).

Toistan: siirrymme kissavideosta toiseen katsomatta ainuttakaan kokonaan.

Tämä on nyt sitten johtanut siihen, että me mainoshessut suosittelemme kaikille asiakasyrityksillemme, joiden toimintaan se vähääkään sopii, lyhytvideoiden käyttönottoa osana markkinointitoimia.

Lyhytvideot kestävät lyhimmillään muutaman sekunnin ja harvoin yli 20 sekuntia. Ne on kuvattu pystyformaattiin, jotta ne peittäisivät kädessä pideltävän puhelimen näytöstä mahdollisimman ison osan.

Niitä laitetaan katseltavaksi paikkoihin, joiden nimet ovat muun muassa TikTok, Instagram Story, Instagram Reels, Facebook Story, Youtube shorts. Ja niin edelleen.

Huolimatta evoluution kannalta taivaanrantaan kertyvistä tummista pilvistä ja kännykkäriippuvaisten ihmisten selkiin kasvavista kyttyröistä meillä mainoshessuilla on kuitenkin asiakkaillemme varsin järkeenkäyvät perusteet videoiden suosimiseksi: video on eniten katsottu ja jaettu media somessa, ja kasvaa edelleen.

Kohderyhmätuntemus korostuu

15 sekunnin video saattaa aluksi tuntua lyhyeltä. Oikeasti sinulla ei ole senkään vertaa aikaa saada kohdehenkilösi mantelitumakkeessa aikaan ilmiö (tunne), joka jähmettää peukalon liikkeen ja saa katsomaan loputkin videosta. Ensimmäinen sekunnin, korkeintaan kahden, aikana se on tehtävä.

Siksi sinun on melko tarkkaan tiedettävä, ketä haluat lyhytvideollasi puhutella. Siten tiedät, mitkä sanat, kuvat ja musiikit sinun on valittava huomio herättääksesi.

Pihvi, koukku eli huttusenvieno on esiteltävä katsojalle heti alussa. Ammattimaisimmat tekijät näkyvät tekevän niin, että vilauttavat videonsa loppuhuipennuksesta heti alussa pienen välähdyksen. Sittenpä onkin pakko katsoa, että mitenkä se nyt nuinikkaan tuo ukkeli oikein ajautuikaan banaaninkuoreen liukastumaan ja päänsä roskapönttöön lyömään (tms.).

Kaupallisessa mielessä “hauskimmat kotivideot” -tyyppinen lähestyminen ei tietenkään ole paras mahdollinen. Videon aikana olisi kyettävä jättämään haluttu vaikutus katsojaan.

Vähimmillään ainakin muistijälki brändistäsi, miellyttävässä yhteydessä. Ja enimmillään vaikkapa katsojan päähän syntynyt välitön halu sännätä ostamaan tuotteesi vaikkapa verkkokaupastasi.

Ole aito

Keksimällä keksimään ei kannata tässäkään ryhtyä. Feikkaaminen paistaa läpi, ja saa aikaan korkeintaan myötähäpeän tunnetta, joka ei ole hedelmällisintä kaupanteolle.

Kannattaa olla aito. Mitä aidompi onnistut olemaan, sen vähemmän merkitystä on esimerkiksi videosi teknisellä laadulla. Kun puhut suoraan sydämestäsi suoraan kohderyhmällesi, siihen väliin ei pääse kuin verottaja.

Puhtaasti mainosvideon näköiset videot skipataan todella herkästi. Katsojan kiinnostus lopahtaa oitis, kun videossasi vilahtaa brändilogo tai ostamaan kehottava tekstiplanssi.

Viiden kohdan tsekkilista lyhytvideoihin:

  1. Aina pystyformaatissa (9:16).
  2. Muista kesto.
  3. Älä säästä pihviä loppuun. Vilauta sitä ainakin jo heti alussa.
  4. Jos et tiedä, mikä on pihvi, unohda koko video. Ole aito.
  5. Mieti, mitä haluat katsojan tekevän videosi nähtyään. (Vähimmillään varmaan ainakin muistavan brändisi?…)

PS. Muistetaan tässäkin, että somettaminen ja mainostaminen on syytä pitää erillään sekä ajatuksen että tekemisen tasolla!

 

Rookiemedia

Kategoriat Bloogie

”Me ei palkalla aleta kilpailemaan!”

Tulevaisuuden työhaastatteluissa hakijat haastattelevat työnantajaa eikä toisinpäin. CV:t minttiin, työnantajat! Jos keskustelu työpaikan vetovoimasta tai -voimattomuudesta saa passiivis-aggressiivisen käänteen – kuten silloin tällöin käy –…

Lue lisää
Kategoriat Bloogie

”Ei persaukisille”

Uskokaa nyt jo: näkyvyys maksaa, netissäkin. Nythän on niin, että vielä 10 vuotta sitten saattoi riittää, kun teki tilin Facebookiin ja ilmoitti seinällään puodin olevan…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Autamme asiakkaitamme voittamaan kilpailun osaajista, joiden perässä ovat kaikki. Ja pitämään heistä myös kiinni.