Rookietip of the Day #830

Rookietip of the Day #830: Sisältöstrategia 30 sekunnissa.

 

Jos joku on vielä sitä mieltä, että ei firman tarvitse tuottaa sisältöä, kunnioitamme näkökantaa, mutta toteamme samaan hengenvetoon, että tämä joku on autuaan ulkona siitä, mistä koko hommassa kyse. Ei nimittäin ole sellaista alihankkijanalihankkijanalihankkijaa, jonka ei pitäisi jotain pystyä tekemisistään kertomaan ihan vaikka vaan työantajamielikuvan takia - siitäkin huolimatta, että varsinaiset liikevaihdon kasvuun tähtäävät markkinoinnilliset ponnistukset eivät juuri nyt ajankohtaisia olisikaan. 

Jos nyt kuitenkin on niin onnellisesti, että valaistuminen on koettu, ja viestinnän ja markkinoinnin ja niihin liittyvien sisältöjen tärkeys liiketoiminnan ajurina ymmärretty, kauniit ajatukset ja strategiapäivän päätökset karahtavat valitettavan usein karille kiireen takia. Ne sisällöt kun pitäisi jonkun vielä tehdäkin, ja just nyt on niin paljon kaikkea. Mutta niin sitä on huomennakin, ja ylihuomenna. 

Onneksi meillä on tähän lääke: suunnitelmallisuus. Sisältöä ei synny, jos taustalla ei ole selkeää suunnitelmaa. Ja jos ja kun suunnitelmaan sisältyy tavoitteellisuus, puhutaankin nopeasti jo strategiasta. 

Ohessa rautalankamalli sisältöstrategian luomiseksi (muita malleja et tarvitsekaan):

  1. Mieti, mistä teemoista yrityksesi haluaa puhua ja millä erottua, mielellään edukseen. Nämä löytyvät tehokkaimmin pohtimalla ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä (mikä ongelma asiakkaalla on) ja omia vahvuuksia ja erottumistekijöitä (miksi juuri teidän firmanne on paras taho ko. ongelman ratkaisemiseksi). Lisää inspiraatiota saa muistelemalla useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja niin edelleen. Nämä teemat voi ajatella vaikka askelina, jotka asiakkaan on otettava matkalla kohti muutosta parempaan - sinun tehtäväsi on asetella polulle kivet. 
  2. Listaa viestinnän kohderyhmät ja mieti, mitkä teemoista ovat tärkeitä millekin kohderyhmälle. 
  3. Valitse viestinnän kanavat per kohderyhmä.  
  4. Suunnittele, millaista sisältöä tuotat em. teemoista em. kohderyhmille em. kanaviiin - resurssit, säännöllisyys ja kunkin kanavan ominaispiirteet huomioiden.
  5. Päätä kuinka tuloksia ja kehittymistä mitataan.
  6. Kalenteroi ja vastuuta.
  7. Tee.
  8. Seuraa tuloksia ja optimoi - kärsivällisyyttä unohtamatta.
  9. Huomaa, että v***u täähän toimii! 
  10. Surkuttele, ettet aloittanut jo aiemmin.
  11. Lopeta surkuttelu ja lohduttaudu ajatuksella, että kilpailijat nukkuvat edelleen ruususen unta. 

Täsmälleen samalla logiikalla nämä 11 (no ok, ensimmäiset 8) askelta tuovat ratkaisun sisältöjen ideoinnin ja tuottamisen ikuiseen ongelmaan. Ja muuten toimii.