Muista kenelle viestit - Rookie Communications

Muista kenelle viestit

Muista kenelle viestit

Kontiolahtelaisten koululaisten vanhemmat saivat hiljattain Wilmasta tiedotteen, joka oli otsikoitu:

”MEITA TIEDOTTAA : Wilma-palvelu siirtyy SaaS-pilvipalveluksi”

En tiedä muista vanhemmista, mutta ainakaan minä en ymmärtänyt.

Pitkän ja seikkaperäisiä teknisiä ohjeistuksia sisältävän tiedotteen pihvi kuitenkin oli, että jonkin teknisen muutoksen takia jokaisen Wilman kännykkäkäyttäjän – eli siis käytännössä kaikkien Wilman käyttäjien – pitää poistaa Wilma luuristaan ja ladata se uudelleen.

Missään kohtaa ei kerrottu, että kuka tai mikä tämä mystinen MEITA on, joka tiedottaa tai mikä ihme juttu se on tämä SaaS-pilvipalvelu, johon Wilma siirtyy.

Omasta taustastani johtuen tiesin, että MEITA on kunnille tietotekniikkapalveluja tuottava yhtiö, viralliselta nimeltään Meidän IT ja talous Oy.

Tuota virallista nimeä en tosin olisi ilman Googlea tietänyt.

Senkin verran tiesin, että SaaS liittyy jotenkin tietotekniikkapalvelun toteuttamiseen ja sen käytöstä maksamiseen. Google tiesi kertoi, että se tarkoittaa ohjelmiston hankkimista palveluna perinteisen lisenssipohjaisen tavan ja ohjelmiston asentamisen sijaan.

Vanhemmille lähetetyssä tiedotteessa olisi ollut ihan fiksua avata, että mitä nämä kaksi termiä tarkoittavat, kun ne oli nostettu otsikkoon, eli siihen koko tiedotteen tärkeimpään kohtaan.

Tosin näillä kahdella tiedolla ei ole yhtään mitään merkitystä sille kontiolahtelaiselle vanhemmalle, joka Wilmaa käyttää. Hänelle on aivan sama kuka palvelun tuottaa ja millaisella tavalla, kunhan se vaan toimii.

Vanhemmalle tiedotteen tärkein tieto oli se, että hermot menevät, kun joutuu poistamaan, latailemaan ja kirjautumaan uudelleen sovellukseen, johon ei kuitenkaan muista käyttäjätunnustaan – salasanasta puhumattakaan.

Isot pisteet Meitalle, että tiedottaminen tehdään hyvissä ajoin ja isolla äänellä. Mitä isommasta ja hankalammasta asiasta on kyse sitä aikaisemmin ja avoimmin siitä pitää viestiä. Viestinnässä pitää kuitenkin muistaa, että kenelle viestitään ja muotoilla viesti sen mukaan.

Tässä tapauksessa tuo SaaS-ympäristöön siirtyminen on varmasti meitalaisille tietotekniikkaihmisille todella iso juttu ja siksi se nostettu otsikkoon. Meille vanhemmille se on kuitenkin pelkkää sanahelinää ja täysin turhaa tietoa. Meille tärkein tieto on, että joudumme näkemään vähän vaivaa, että Wilma toimii ensi lukuvuonna.

Meita hoitaa aika monen kunnan tietotekniikkaa ja Wilmaa. Jos tästä muutoksesta tiedottamista ei ole vielä kaikissa kunnissa tehty tai asiasta vielä tiedotetaan useampaan kertaan ennen elokuuta ja koulujen alkamista (kuten kaikkien koululaisten vanhempien puolesta toivon), muokkasin tiedotteesta vanhemmille suunnatun version. Tiedote on tuossa alla ja sitä saatte käyttää vapaasti.

Lupaan auttaa ilmaiseksi myös mahdollisten jatkotiedotteiden muokkaamisessa, että tuo muutos saataisiin mahdollisimman kivuttomasti läpi.

Olkaa yhteyksissä, jos voin olla avuksi.

Missään nimessä en halua tässä nostella Meitaa mestauslavalle, vaan tuoda pienen esimerkin kautta esille, mitä se käytännössä tarkoittaa, kun unohdetaan kenelle sitä viestiä koitetaan kertoa. Se nimittäin tuppaa unohtumaan meistä monelta ja aika usein.

 

Ja sitten se uusiksi kirjoitettu tiedote (Meita saa halutessaan hyödyntää vapaasti):

Wilma on ladattava uudelleen kännykkään 25.6. jälkeen

Koulun ja kodin väliseen viestintään käytettävän Wilma-palvelun teknistä toteutusta uudistetaan ja siksi palvelun nettiosoite muuttuu.

Uusi osoite https://kontiolahti.inschool.fi on käytössä torstaista 25.6. kello 10 alkaen.

Siihen asti Wilma toimii aivan kuten ennenkin.
Tosin osoitemuutosta edeltävän yön Wilma on muutostöiden takia pois käytöstä.

Jos käytät Wilmaa kännykällä tai padilla, sinun pitää osoitteen muuttumisen jälkeen poistaa Wilma-sovellus ja ladata se uudelleen joko Play-kaupasta tai App Storesta.

Sovelluksessa sinun on valittava Wilmaksi kontiolahti.inschool.fi. Sen jälkeen kirjaudut omilla tunnuksillasi.

Käyttäjätunnuksesi, salasanasi ja kaikki muut tietosi säilyvät osoitemuutoksessa ennallaan.

Jos et muista tunnuksiasi tai salasanaasi, klikkaa ”unohditko salasanasi” -kohtaa tai ota yhteyttä oman koulusi koulusihteeriin.

Jos käytät Wilmaa tietokoneella, kirjaudu osoitemuutoksen jälkeen Wilmaan uudessa osoitteessa https://kontiolahti.inschool.fi.

Pahoittelemme osoitemuutoksesta koituvaa vaivaa.
Uudistus tehdään, että Wilma toimisi jatkossa entistä paremmin.