Pidä henkilöstö kartalla visioistasi

Kategoriat Bloogie

Bloogie

… ja itsesi kartalla henkilöstösi arjesta. Muuten kasvutavoitteesi kuihtuu pois.

Kuten jo 80-luvun finnivoidemainoksessa tiedettiin, “joskus kasvaminen on yhtä hässäkkää”. Sama pätee liiketoiminnan kasvattamiseen: se tarkoittaa aina muutosta. Tarvitaan lisää tilaa, lisää kalustoa, lisää henkilöstöä. Ja samaan aikaan kenties vanhoja, muutokseen kykenemättömiä ohjaillaan takaoven kautta ulos.

Väki vaihtuu, ja vaikkei vaihtuisikaan, on haastavaa ja samalla ensiarvoisen tärkeää pitää henkilöstö kartalla siitä, mihin suuntaan johto pyrkii rekeä vetämään.

Näissä kohdissa yrityksen sisäisen viestinnän on toimittava. Ja vieläpä kahteen suuntaan: sekä johdolta henkilöstölle että henkilöstöltä johdolle. Henkilöstön on tiedettävä, mikä on yhteinen tavoite ja mikä kunkin rooli sen saavuttamisessa on. Johdon on puolestaan tiedettävä, mitä “lattiatasolla” konkreettisesti juuri nyt tapahtuu ja miten asiat siellä nähdään.

Jos yhteys katkeaa, syntyy hässäkkä. Silloin johto näyttää horisevan yhteisissä palavereissa visioista ja missioista, jotka ovat henkilöstön vinkkelistä täyttä utopiaa. Ja kun strategiajargon on riittävän pahasti ristiriidassa koetun arjen kanssa, syntyy tunne, ettei johto itse asiassa edes tiedä, mitä yrityksessä tapahtuu.

Niille, joita tämä ilmiö enemmälti kiinnostaa, suosittelen tutustumista ranskalaisen sosiologi Émile Durkheimin määritelmään anomiasta. (Kiitos Vellulle vinkistä!)

Jos lukuhommat eivät juuri nyt sovi kalenteriin, pyrin tiivistämään: jos yksilön (työntekijä) ja yhteisön (yritys) standardit eivät natsaa, moraalinen sääntely purkautuu ja todellinen tavoite haihtuu savuna ilmaan.

Silloin ihminen keksii omansa. Se voi olla esimerkiksi “kunhan seuraavaan tilipäivään selviäisi” tai “lähden tästä narikasta heti, kun jotain järkevämpää löytyy”. Siltä pohjalta on helppo funtsia, miten käy firman kasvuhaaveille. Tai mahdollisuuksille ylipäänsä pysyä pystyssä, pidemmän päälle.

Höh. Karkasipas taas tuollainen maailmanlopun manaus. Pahoittelen, ei ollut tarkoitus maalata piruja seinille tai pahoittaa kunkaan juhannusmieltä!

Sovitaan nyt juhannuksen strategiaksi tässä yhteisesti vaikka se, että jokaisen tulee tahollaan pitää huolta siitä, ettei huku. Sepalus auki tai kiinni.

Pidetään toisemme kartalla!

Rookiemedia

Ota yhteyttä

Autamme asiakkaitamme voittamaan kilpailun osaajista, joiden perässä ovat kaikki. Ja pitämään heistä myös kiinni.