Rookien käsissä maaseutupolitiikkakin tihkuu mediaseksiä!

Vaalivideot ovat lähtökohtaisesti tylsiä. Voiko Maaseutuparlamentin pitopaikan äänestyksestä tehdä mielenkiintoista, hauskaa ja tuhansia ihmisiä mukaan innostavaa?

PROJEKTI: MAASEUTUPARLAMENTTI NURMEKSEEN

Asiakas: Nurmeksen kaupunki

Vaalivideot ovat lähtökohtaisesti tylsiä. Maaseutukehittäminen ja -politiikka eivät kuluttajan näkökulmasta seksiä tihku. Voiko Maaseutuparlamentin pitopaikan äänestyksestä tehdä mielenkiintoista, hauskaa ja tuhansia ihmisiä mukaan innostavaa? Voi. Tässä kerromme, miten teimme sen.

HAASTE

”Nyt on saatava Maaseutuparlamentti Nurmekseen!”, kantautui tieto toimistoomme eräänä maaliskuisena päivänä 2019. 

Tuosta päivästä lähti liikkeelle hektinen, jännittävä, hauska ja kunnianhimoinen projekti. Pelkällä sievällä ilmakuvalla tätä kisaa ei voitettaisi, se oli selvää. On oltava huolella suunniteltu konsepti sekä video, jolla on iskevä idea ja mukaansatempaava juoni.

Projekti erosi monista muista siinä, että nyt meillä oli hyvin konkreettinen tavoite: Nurmekselle on saatava niin paljon ääniä, että voitto tulee kotiin ja Maaseutuparlamentti Nurmekseen.

Projektin vauhdikkuutta kuvastaa se, että tarjous tehtiin maanantaina 11.3. ja äänestys alkoi tiistaina 26.3. Kyseessä oli siis kahden viikon rutistus, jonka aikana teimme kaiken kampanjaan tarvittavan käsikirjoituksesta videokuvauksiin, tekstituotantoon ja äänestäjien aktivoimiseen moninaisin keinoin.

RATKAISU

Otimme kaikki asiakkaan kanavat kampanjan ajaksi haltuun ja tuotimme materiaalit verkkosivuille, mediatiedotteisiin, sidosryhmäviestintään ja sosiaaliseen mediaan. Aikataulu oli tiukka, mutta emme tietenkään halunneet tinkiä laadusta tai ideasta.

Idean ja käsikirjoituksen laatimiseen oli aikaa vain pari päivää. Ideoimaan ryhdyimme kolmen rookien voimin, ja tuloksena olikin mehukkaista yksityiskohdista tinkimätön käsikirjoitus. Myös castingilla oli valtava merkitys, sillä Pietu ei olisi ollut Pietu ilman erinomaista näyttelijää. 

Mukana tarinassa oli niin hevosia, torvisoittokuntia kuin tandem-suksiakin. Tiesimme idean vaativan asiakkaalta rohkeutta, ja siksi emme arastelleet ideamme perustelemisessa. Idea vaati suostuttelua, sillä ymmärrettävästi asiakasta meinasi ensin jännittää, mutta iloksemme rohkeutta löytyi ja ehdottamallamme idealla mentiin eteenpäin. Hatunnosto heille luottamuksesta!

Eikä työ videon valmistumiseen päättynyt. Rummuttaminen kaikissa kanavissa jatkui niin pitkään kuin äänestysminuutteja oli jäljellä. Sangen monimutkaisen äänestysjärjestelmän takia kansaa piti todella innostaa näkemään vaivaa äänestämisen eteen. Äänestyksen edetessä samaa tahtia taisivat harmaantua rookieiden hiukset, sillä tulosta jännitettiin talon sisällä lähes ympäri vuorokauden.

Kilpailu tiivistyi Nurmeksen ja Kurikan välille, ja lopulta kisa ratkesi vain 15 äänen erotuksella Kurikan eduksi. Koko äänestysjärjestelmä kaatui rasituksen alla useaan kertaan, ja kun lopputulos oli vielä äärimmäisen tasainen, järjestäjät päättivät, että voitto jaetaan. Nurmes sai Maaseutuparlamentin järjestettäväkseen vuonna 2023 ja Kurikka vuonna 2020.

TULOS

Annetaanpa lukujen puhua.

HubSpot Video

Miten tähän tultiin? Tekemällä aidosti huomiota herättävää sisältöä.

Meille tyypillistä on nähdä hauskuutta siellä, mistä sitä ei uskoisi löytyvän. Tämä projekti osoitti, miten tärkeää on, että pidämme kiinni näkemyksestämme ja tyylistämme. Vain huomiota herättävällä sisällöllä voi voittaa.

Tämä kuulostaa ällöttävältä kliseeltä, mutta sanomme sen silti, koska niin vain on: tiukan aikataulun ja ison projektin edessä mikään muu ei vie kohti maalia yhtä tehokkaasti kuin porukan välinen yhteisymmärrys ja yhteinen tavoite. Maaseutuparlamentti-projektissa oli sellaista tehokkuutta, josta voimme ottaa oppia kaikkeen tekemiseen.

ASIAKKAAN PUHEENVUORO:

“Uusi näkökulma lattean kuntamarkkinoinnin tilalle”

Maaseutuparlamentin saamisella Nurmekseen on kaupungillemme iso merkitys. Maaseutuparlamentti on merkittävin valtakunnallinen maaseutuasioiden keskustelutilaisuus ja tunnettuudeltaan verrannollinen SuomiAreenaan.

Jälkikäteen voin ilolla todeta, että matkan varrella teimme yhdessä Rookien väen kanssa hirmuisen monta oikeaa valintaa. Materiaalia riitti niin, että tarina eli eteenpäin monissa kanavissa, mutta turhaa työtä ei tehty yhtään.

Teimme vain sellaisia asioita, jotka tuntuivat hyvältä. Korostin sitä itse palavereissa, ja se myös toteutui. Kuntamarkkinointi on hirveän latteaa, ja kaikki suomalaiset paikkakunnat markkinoivat itseään samalla tavalla. Tässä kampanjassa onnistuttiin löytämään erilainen näkökulma, eikä siinä vain markkinoitu vaan onnistuttiin myös myymään Nurmes äänestäjille. Äänestys on hyvin armoton, sillä myynnin tulos näkyy heti äänien määrässä.

Kukaan meiltä tai Rookielta ei ihan aluksi tiennyt, mitä odottaa. Kampanja oli hyppy syvään veteen. Rookiet elivät mukana ja välittivät tilanteesta, mikä näkyi esimerkiksi siinä, että projektin ajan kommunikoitiin hurjan paljon. Äänestystilanteeseen reagoiminen onnistui nopeasti kilpailun aikana.

Facebook-kampanja oli ennätyksellinen. Neljässä vuorokaudessa videon katsoi yli 100 000 ihmistä. Koko tunnettuus rakennettiin vain muutamassa päivässä.

Lopputulos oli paras mahdollinen. Kisa huipentui kahden pienen paikkakunnan kaksintaisteluun, ja lopulta molemmat voittivat.

Asko Saatsi, kaupunginjohtaja
Nurmeksen kaupunki