Siivilöintihommia - Rookie Communications

Siivilöintihommia

Siivilöintihommia

Olen tehnyt koko aikuiselämäni sellaista työtä, jossa puristetaan tavalla tai toisella olennainen esiin tietomassasta. Usein työhöni kuuluu sitä, että otan puhelimen käteen tai auton alle ja jututan ihmistä, joka tietää asiasta yleensä huomattavasti paljon enemmän kuin minä.

Sitten kun jutut on juteltu, niin alkaa se usein työläin vaihe: poimin jyvät akanoiden seasta, etsin olennaisen ja hion kärjet kuntoon.

Sivutuotteena tässä prosessissa syntyy itsellekin uutta oppia. Asioiden ihmettely ja tutkiminen ja tiedon löytäminen onkin yksi asia, mikä itseäni viehättää ja mikä palkitsee todella paljon sekä työssä että työelämän ulkopuolella. Miksipä nykyaikana enää jäädä tiedotonna ihmettelemään, kun esimerkiksi internetin ihmeellisestä maailmasta löytää käytännössä kaiken tiedon, mitä sattuu tarvitsemaan.

Se, mikä on itselle itsestäänselvää, saattaa olla toiselle hepreaa.

Tiedonjanoisena ihmisenä on mahtavaa tavata ihmisiä, jotka ovat asiantuntijoita omassa asiassaan. Kun on työskennellyt alalla vuosia tai vuosikymmeniä, on tuloksena mahtava määrä tietoa ja taitoa. Hienointa on, kun sen tiedon ja taidon saa valjastettua käyttöön niin, että se voi auttaa muita ihmisiä. Ja mitä tässä kohtaa tarvitaan? Tärkeän siivilöintiä turhan seasta, olennaisen esiin vaivaamista ja lopullisen paketin taputtelua viimeisteltyyn muotoon.

Tässä tullaan siihen, miksi on niin tärkeää pitää mieli avoinna erilaisille mielipiteille. Jotta omasta asiantuntemuksesta tulisi mahdollisimman kirkas paketti, joka aidosti hyödyttää muitakin kuin itseä, pitää hypätä ulos omasta laatikosta ja katsoa asiaa toisesta näkökulmasta. Markkinoinnin tapauksessa kannattaa katsoa sieltä asiakkaan näkökulmasta.

Uusien näkökulmien etsimisessä ulkopuolinen apu on useimmiten hyvin hyödyllistä. Joskus parhaan avun antaa se, joka ei tiedä asiasta mitään, sillä hän osaa esittää oikeita kysymyksiä. Vasta silloin selkenee, mikä on kohderyhmän näkökulmasta olennaista, sillä se, mikä on itselle itsestäänselvää, saattaa olla toiselle hepreaa.

Kun haet viestillesi terävää kärkeä, ole valmis ensin laventamaan näkökenttää. Ole avoin ideoille ja säilytä aina pieni uuden jano. Minä autan siinä mielelläni, mutta aina sen ei tarvitse olla ostettua apua, vaan uusia hyödyllisiä näkökulmia voivat antaa vaikka kaveri, mummo, omat asiakkaat, yrittäjätuttu tai naapurin Pena. Kysäisepä joskus.