Some-etiketti – selvää pässinlihaako? - Rookie Communications

Some-etiketti – selvää pässinlihaako?

Some-etiketti – selvää pässinlihaako?

Kuvan pässi ei tiedettävästi liity tapaukseen.

Miten siellä somessa oikein toimitaan? Jo nopea Facebook-selailu osoittaa nopeasti, ettei some-etiketti ole kaikille selvää pässinlihaa.

Oikeastaan somessa toimiminen on hyvin yksinkertainen juttu. Somessa toimitaan ihan niin kuin elämässä muutenkin. Pitkälle pääsee olemalla reilu muita kohtaan ja käyttämällä maalaisjärkeä. Tämä asia ei suuresti eroa yksityisen tilin ja yritystilin välillä.

Tässä seitsemän sääntöä somessa toimimiseen. Pistä muistiin ja pidä mielessä!

1. Ole reilu.

Älä mustamaalaa, leimaa tai muuten ole inhottava ketään kohtaan. Kunnioita toisten yksityisyyttä ja jätä omaksi tiedoksesi toisten asiat, joita ei ole tarkoitettu sosiaaliseen mediaan.

2. Puhu totta.

Kerro asioista kuten ne ovat. Tämä pätee myös postausten jakamiseen: jaa vain sellaista tietoa, joka pitää paikkansa ja jonka takana voit itsekin seistä.

3. Pidä lupaukset.

Jos lupaat kertoa jymyuutisen tiistaina kello 12, tee se. Kukaan ei tykkää pettyä.

4. Vastaa, kun kysytään.

Vastaa mielellään nopeasti. Hyvä takaraja on vuorokauden sisällä, mutta nopeampi on aina parempi. Some on nimensä mukaisesti sosiaalinen paikka, jossa myös yritysten ja organisaatioiden odotetaan osallistuvan niitä koskevaan keskusteluun.

5. Ole mukana menossa.

Jos kaipaat yrityksesi tilille lisää seuraajia, tykkäyksiä ja kommentteja, ole yrityksenä itsekin läsnä, vastaile, keskustele ja tykkää. Yksinäinen some-tili ei sitä puolestasi tee.

6. Anna mielipiteille tilaa.

Ota myös kritiikki vastaan kohteliaasti. Vältä provosoitumista. Tiedetään: se on vaikeaa! Anna kuitenkin sykkeen ensin tasaantua ja mieti vasta sitten seuraavia askeleita.

7. Muista, että virheitä sattuu.

Jos ja kun niin käy, älä peittele sitä. Sen sijaan korjaa virhe ja pahoittele avoimesti.

 

Lisää some-etiketistä esimerkiksi täällä.